Les Corts xifren en 1.600 milions la “discriminació” que pateix la Comunitat

Tots els grups de Les Corts han subscrit hui una declaració institucional per un finançament just per a la Comunitat Valenciana, que xifra en 1.600 milions d’euros la “discriminació” que pateix respecte a la mitjana en finançament autonòmic i en inversions.

La declaració institucional suposa recolzar el manifest signat per la patronal CEV i els sindicats CCOO-PV i UGT-PV el passat 15 de setembre, en coincidir en l’argumentació i les exigències de reforma immediata del sistema de finançament, de repartiment d’inversions ajustat a una programació racional i al reconeixement del dèficit de finançament acumulat.

Els cinc grups parlamentaris (PSPV, Compromís, Podem, PP i Ciutadans) han subscrit el manifest i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha agraït a la portaveu popular, Isabel Bonig, que haja signat l’acord institucional.

Soler ha destacat que la declaració considera que els recursos dels valencians estan “1.600 milions per sota de la mitjana”, mentre que Bonig ha agraït tant al president de la Generalitat, Ximo Puig, com al conseller d’Hisenda que s’hagen acostat a donar les gràcies al PP per signar la declaració.

Ha defensat la coherència del PP, que no s’ha mogut de la seua posició i ha assegurat que defensarà al Consell de Política Fiscal i Financera i al Congrés la reforma d’un model de finançament que “pica a la Comunitat”, però ha recordat que per al seu canvi és necessari el suport del PSOE.

En el text s’indica que enguany la “discriminació” de la Comunitat arribarà als 1.600 milions d’euros sumant “infrafinanciación i infrainversión”, una situació “insòlita” amb una renda per càpita inferior en dotze punts a la mitjana.

Recorda que la Generalitat va promoure en 2013 el Manifest per un finançament just per a la Comunitat Valenciana, que va ser secundat per les diferents forces polítiques amb representació en Les Corts i organitzacions representatives de la societat civil valenciana.

Tres anys més tard, en 2016, la Generalitat va promoure el Manifest per un finançament just, que van secundar més de 600 entitats valencianes i al que van seguir els acords aconseguits per unanimitat en Les Corts al febrer i abril de 2017, que denunciaven la marginació dels valencians en matèria de finançament i inversions.

El document acaba amb l’exigència d’una reforma immediata del sistema de finançament que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, que possibilite als valencians tenir uns serveis públics fonamentals “dignes” i exercir les competències pròpies.

En segon lloc demanda un repartiment de les inversions i una execució que s’ajuste a una programació racional que acabe amb el dèficit inversor a la Comunitat, compensant en tot case la insuficiència inversora en els últims anys i dedicant una quantitat de recursos ajustada al pes poblacional, com arreplega la reforma de l’Estatut d’Autonomia valencià.

Les Corts també exigeixen el reconeixement del dèficit de finançament acumulat directament per “el mal funcionament” dels diferents sistemes de finançament i l’establiment de mecanismes de compensació per que el nou model “no nasca llastrat” per la “injustícia diferida” dels anteriors.